Beroepsrichtingen/branches

Binnen het Breda College kennen we de volgende richtingen:

Groen

Bij Groen leer je omgaan met planten en grondbewerking. Voor een klein aantal leerlingen geldt dat zij ook les krijgen in dierverzorging. De school heeft een eigen boerderij waar veel leerlingen de praktijkervaring opdoen, maar er gaan ook leerlingen naar bedrijven of instellingen om het groen te onderhouden.

Klik hier om het artikel “Bij Breda College zijn zelfs de winters groen” te lezen. In dit artikel wordt de link tussen theorie en praktijk uitgelicht.

Horeca

Bij Horeca leer je in de keuken werken. De hygiëne in de keuken is erg belangrijk dus ben je daar ook veel aan het schoonmaken. Je leert de verschillende producten kennen, hoe je ze klaar moet maken en bewaren. We starten met het bereiden van simpele gerechten en dit breidt zich steeds meer uit. Als je in de lunchroom of de catering stage gaat lopen, leer je ook de klanten bedienen en hoe je de gasten het beste kunt aanspreken en het naar hun zin kunt maken.

Dienstverlening en Zorg 

Bij Dienstverlening en Zorg gaat het om het schoonmaken van lokalen en de omgeving. We starten met de eenvoudige huishoudelijke werkzaamheden en die breiden we langzaam uit. Je leert hier welke materialen je gebruikt om schoon te maken en hoe dit moet. Je leert rekening houden met de veiligheid van de omgeving en jezelf, bijvoorbeeld hoe de beste houding is bij het schoonmaken zodat je geen last krijgt van je rug.

Dienstverlening: Klik hier om het artikel “Je dromen worden waarheid in de pilot Dienstverlening” te lezen om te zien hoe onze leerlingen voorbereid worden op hun toekomstige baan.

Logistiek

Logistiek is een verzamelnaam voor verschillende soorten werk. In het kort komt het er op neer dat het alles is wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van het verzamelen en vervoeren van goederen. Op school leer je hoe je in- en ompakwerk moet uitvoeren.  We krijgen soms van bedrijven inpakopdrachten en die voeren we op school uit. Je leert hiermee binnen een bepaalde tijd een taak af te maken en door te zetten, ook als het een minder leuke taak is.

Detailhandel 

Bij Detailhandel leer je werken in een winkel. Binnen de school hebben we twee winkelruimtes waar je je vaardigheden kunt oefenen die je bij het werken in een winkel nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het prijzen van de producten, de producten mooi wegleggen (etaleren) en het helpen en adviseren van klanten. Buiten de school hebben we een aantal winkels waar je stage kunt lopen. Hier leer je hoe het er in een winkel aan toe gaat en de vaardigheden worden verder uitgebreid tot waar jij het kunt.

Zie onderstaand schema voor meer informatie over de verschillende uitstroomprofielen.